Uskršnja misa

12:37 04. 04. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar praznuju Uskrs, a svečanu misu povodom Uskrsa predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u katedrali Uznesenja blažene djevice Marije. Vernici u katedrali, sveštenstvo i nadbiskup nosili su zaštitne maske tokom mise.

Nadbiskup se u Uskršnjoj poslanici osvrnuo na pandemiju; zapitao se kako je moguće da je čitavo čovečanstvo gotovo doslovce "kleklo" pred ovom pojavom i konstatovao da je ljude "ovaj naš tako privlačni, vidljivi i opipljivi svet doslovno ulovio u sopstvenu zamku".

"Da li je onda moguće da u ovom pobedničkom svetu nauke i razvoja, sićušni, nevidljivi virus kovid-19 zakoči celokupan naš progres i uspeh, i blokira nam ekonomiju", zapitao se Hočevar, uz ogradu da mu nije do toga da neodgovorno licitira, izvodi jeftine zaključke ili se bavi teorijama zavere.

Hočevar je ocenio da narodi i države ulažu divovske napore za telesno zdravlje i telesnu lepotu, dok se o čovekovom duhu danas ne govori mnogo, ni u školama ni u državnim institucijama poput parlamenata koji, kako je rekao, smatraju da su suvereni samo onoliko koliko iz svog zakonodavstva mogu isključiti Boga - Boga tvorca "svega vidljivoga i nevidljivoga", a tako i tvorca "prirodnog zakona".

On je poručio da čovečanstvo ne može da se rukovodi samo egzaktnim naukama, samo željom za profitom, samo željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama.

"Čovečanstvo može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega svetog Duha", zaključio je beogradski nadbiskup u Uskršnjoj poslanici. (kraj) lj/and/nm

Share: