Projekti u balkanskim zabitima

12:14 23. 09. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto je 2020. godine uništila drevno nalazište aboridžinske kulture čak i u razvijenoj Australiji, zbog čega je njegovo tadašnje rukovodstvo smenjeno, a upravo ti i takvi projekti u balkanskim ili australijskim zabitima su pravi ispit iskrenosti zapadnih vlada, ocenio je profesor hemije na univerzitetu u Hjustonu Ognjen Miljanić.

On je, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN, ukazao da je akutno zagađenje prebačeno daleko od očiju zapadne javnosti u krajeve sveta koji tipičnog Njujorčanina ili Parižanina uopšte ne zanimaju, kao naprimer Jadar u Zapadnoj Srbiji.

Tačno je da se globalno zagrevanje polako krčka, ali se ono zapaža tek malo u klimatizovanim kancelarijama po Londonu ili Berlinu, od njega mnogo više pati sirotinja u Bangladešu ili ona bez vode za piće u Jemenu. U takvoj atmosferi gramzivih kompanija i nezainteresovanih zapadnjaka, uloga informisanih, globalno angažovanih i nekorumpiranih vlada u razvijenim državama je kritična, smatra Miljanić. (kraj) vbr/dal/dj

Share: