Došli smo do kraja

09:57 30. 09. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

"Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore", rekao je Bekić za RTS i dodao da se u ovakvoj situaciji mora razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

"Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije koja je u januaru imala 10.000 zaraženih na dnevnom nivou i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih i imaju svega 50 inficiranih dnevno", rekao je Bekić. (kraj) vbr/dj

Share: