Predsednikov govor mržnje

21:01 09. 11. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Predsednik Srbije u svojim izjavama ne samo da interveniše u vršenju sudijske funkcije, već one imaju karakter govora mržnje, uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja, izjavio je danas profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Tanasije Marinković.

Marinković je na predstavljanju njegove studije "Odgovornost predsednika Republike za povredu ustava – zabrana uticaja na vršenje sudijske funkcije" rekao da naš Ustav jasno propisuje zabranu uticaja na nosioce sudijske funkcije, kao i zabranu diskriminacije i sukoba interesa.

"Kada se izjave predsednika stave jedna do druge, vidi se da to nisu samo izjave kojima se povređuje, interverniše u vršenju sudijske funkcije, već imaju karakter govora mržnje, uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja", ocenio je Marinković na panelu održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu.Naglasio je da su njegove izjave dodatno otežane time što se predsednik, pa i drugi nosioci javnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, odnose prema sudijama i tužiocima kao da su stranački akteri i stranački konkurenti, što oni nisu.

"Imputira im se politikanstvo i politička obojenost, što ne stoji, a ako stoji, mora da se dokaže i utvrdi", ukazao je Marinković, koji je analizirao 25 izjava Aleksandra Vučića u periodu od 2017. do 2020. godine. (kraj) is/mr/dpv

Share: