Režim je u panici

01:06 05. 12. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Reditelja Gorana Markovića, pri povratku kući sa protesta u Beogradu, presreli su policajci zahtevajući da se "zbog nedoličnog ponašanja" legitimiše, što je Marković odbio, a policija je odstupila i zbog njegove odlučnosti i zbog građana koji su počeli da snimaju šta se događa.

"Danas, vraćajući se sa prijateljima kući posle protesta, na Kosančićevom vencu presreli su nas policajac i policajka u civilu i tražili da se legitimišemo", napisao je Marković na Fejsbuku.

Na pitanje zašto da se legitimiše, policajac mu je odgovorio da se "nedolično ponašao".

"Kako to - nedolično, interesovalo me je. Rekao je da sam hodao sredinom Brankovog mosta. Rekao sam mu da nemam nameru da pokažem ličnu kartu i da mogu slobodno da me uhapse. To ih malo pokolebalo. Kada nam je prišla grupa ljudi, koji su se takođe vraćali sa protesta, i počela sve da snima, policajac je rekao koleginici: 'Hajde!' i oboje su pobegli. Toliko o strahu koji ih je obuzeo", naveo je Marković. 

On je u izjavi za Nova S čin pokušaja legitimisanja bez razloga ocenio kao "znak da se režim uplašio" i dodao da je to "veliki strah i panika".

"Nisam bio uplašen zato što sam video da taj policajac nije siguran u sebe. Kada sam rekao da me uhapse ako hoće, video sam da on nije znao šta da radi. A kada su došli ljudi da to snimaju on se odmah okrenuo i pobegao", rekao je Marković.

Ranije, dramaturg Ivan Lalić objavio je na Fejsbuku da je pokušano hapšenje Markovića i direktorke Mikser festivala Maje Lalić, kojima je policija pripisala "nedolično ponašanje na mostu". 

"Na kraju veličanstvenog skupa kod Sava centra, pešaka smo krenuli nazad", istakao je Lalić i dodao da im se "na Brankovom mostu priključila Branka Katić i njen muž".

Kako je opisao, "kada smo došli do Kosančića, ja sam za trenutak otišao do kola da odvezem Gorana kući, a onda su pandur u civilu i njegova koleginica startovali Maju i Gorana". (kraj) def/dep/dpv

Share: