Dodela paketića u svratištima

10:27 05. 01. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Svratišta na Zvezdari i Novom Beogradu u vreme prazninika poseti veći broj dece nego inače, pa u toku jednog dana dođe njih između 100 i 150, rekla je FoNetu Jovana Vukojev iz Svratišta za decu.

"Svake godine organizujemo podelu paketića u okviru samog programa, a ove godine je bio veliki broj ljudi su samostalno donosili paketiće", istakla je Vukojev i naglasila da se na to odlučilo i dosta kompanija i organizacija.

"Našoj deci smo ove godine obezbedili veliki broj dodatnih paketića da bi Novu godinu provela najbolje što mogu", ocenila je Vukojev.

Kako je napomenula, Svratište su posetili predstavnici Opštine Zvezdara, ali se uglavnom sami organizujemo i kada su u pitanju paketići i sve ostale stvari koje su potrebne za njegovo funkcionisanje.

Prema njenim rečima, deca koja su korisnici Svratišta žive u svojim primarnim porodicama, ali uglavnom u ekstremnom siromaštvu, često bez vode i struje.

U Svratištu mogu da zadovolje osnovne potrebe, održavaju ličnu higijenu i okupaju se, dobiju topao kuvani obrok, a deca školskog uzrasta tu rade i domaće zadatke, objasnila je Vukojev.

Ona je naglasila i da se u Svratištu organizuju različite radionice, kako kreativne, tako i edukativne i zdravstveno-edukativne.

Ovde ima dosta organizovanih aktivnosti, ocenila je Vukojev i precizirala da svako Svratište ima tim vaspitača, socijalnih radnika, medicinskih sestara, edukativnih asistenata i terenskih radnika koji obilaze decu na lokacijama gde najčešće rade.

"Nema određene podele ko šta radi, već imamo osmišljenje radionice, rasporedimo se u zavisnosti od toga šta planiramo za naredni mesec i neko od nas drži te radionice", rekla je Vukojev.

Edukativne radionice su usmerene na različite teme, dodala je Vukojev i ilustrovala da se govori o emocijama, povredama, štetnosti konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci, ali i porodičnim i muško-ženskim odnosima, kao i maloletničkim trudnoćama.

"Svratište je namenjeno deci od pet do 15 godina, a često se dešava da preko starije dece iz porodice dolaze i ona mlađa", obrazložila je Vukojev.

Tinejdžeri stariji od 15 godina nisu korisnici Svratišta, ali im Centar za integraciju mladih, kroz program zapošljavanja, pruža mogućnost da završe kurs za konobare i barmene u Kafe baru 16, koji je u okviru Centra.

Posle toga, dobijaju sertifikat da su završili obuku, mogu da nađu zaposlenje i sebi obezbede finansijsku stabilnost, zaključila je Vukojev. (kraj) zvs/kt/dj

Share: