Priznanje Stanki Pejanović

13:45 04. 07. 2022. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Izložbom u Palati Srbija danas je obeležena petogodišnjica inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koju je pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović na čelu, u saradnji sa NALED i Etnomrežom.

Priznanja za ekonomsko osnaživanje žena angažovanih u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa prvi put su uručena u Srbiji povodom petogodišnjice Inicijative „1000 žena“.

Osim Stanke Pejanović, potpresednice Hisense International i potpredsednice Upravnog odbora NALED-a, priznanje za lični doprinos dobili su i Zafiris Lampadaridis iz hotela Hyatt, Danijel Nikolić iz Generalnog sekretarijata Vlade, Ana Ilić iz Srbija stvara, i Kun Adam, iz Ambasade Belgije, dok su priznanja za institucionalnu i korporativnu podršku uručena kompanijama Moravacem, Telekom Srbija, Coca-Cola Srbija, CarGo i Zea Stim.

Na događaju u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Etno mreže, u saradnji sa NALED-om, agencijom UN Women i ambasadom Kanade u Srbiji govorili su prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Džajls Norman, ambasador Kanade, Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Kako je saopšteno iz Koordinacionog tela, zahvaljujući toj inicijativi uposleno je više od 1.000 žena sa sela koje izrađuju tradicionalne srpske rukotvorine. Deo tih proizvoda predstavljen je na izložbi.

Stručna saradnica Koordinacionog tela Zorana Dimitrijević rekla je da je više od 1.000 žena ostvarilo zaradu izrađujući tradicionalne rukotvorine koje su obišle svet i koje se danas nalaze u brojnim institucijama, čime njihov rad ima i dodatnu vrednost jer je postao vidljiviji.

Tokom predstavljanja izložbe uručena su i priznanja pojedincima, institucijama i organizacijama koje su doprinele radu inicijative.

"Cilj inicijative jeste sinergija kulture, privrede i turizma. Od pokretanja smo se trudili da učinimo sve što možemo da se ženama obezbedi stručna i marketinška podrška kako bi imale pristup tržištu. Da pomognemo ekonomsko osnaživanje žena i ujedno promovišemo tradicionalne proizvode", izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajls Norman izjavio je da je prioritet kanadske vlade i unutrašnjoj i spoljnoj politici osnaživanje žena i devojčica i jednaki uslovi za sve činioce u društvu, i za žene i za muškarce.

"Srbija ima bogato kulturno nasleđe i mislim da to može pomoći lokalnom ekonomskom razvoju i osnaživanju žena", rekao je Norman. (kraj) vbr/dj

Share: