Pošta želi da dostavlja lekove

13:14 03. 08. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja i javno preduzeće Pošta Srbije objavili su danas na konferenciji za medije da ozvaničavaju saradnju čiji je cilj početak integracije privatnog zdravstvenog sistema u sistem eRecept, za šta je Pošta pripremila platformu elektronske podrške za privatni sektor i izrazila spremnost da organizuje dostavu lekova na kućnu adresu.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da je neophodno objediniti državni i privatni zdravstveni sistem u jedinstveni Centralni sistem Republike Srbije, a kao razlog naveo potrebu potpune kontrole i uvida u potrošnju lekova.

"Primetili smo da se neki lekovi 'enormno' propisuju, što stvara rezistenciju i otežava lečenje, pošto neki pacijenti postaju manje osetljivi na lek, a to se odražava i na kvalitet lečenja. Ogroman broj lekova propisuje se u privatnom sektoru, pa ćemo integracijom dva sistema imati uvid u vrstu i količinu propisanih lekova, od čega će korist imati pacijenti", rekao je Đerlek. (kraj) dar/mr/dj

Share: