Čekam odluku porodice

16:08 07. 09. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Advokat Novak Lukić izjavio je danas FoNetu da će, uz saglasnost porodice Radoslava Brđanina, od bolnice u Banjaluci i Tribunala u Hagu tražiti podatke o zdravstvenom stanju svog klijenta da bi se videlo da li je bilo propusta u lečenju i zdravstvenom tretmanu Brđanina, koji je preminuo, pošto je u subotu pušten iz zatvora.

Kao pravni zastupnik Brđanina, on je podsetio da je bivši predsednik Haškog tribunala i rezidualnog mehanizma Karmen Ađijus dva puta odbijao njegov zahtev za prevremeno puštanje Brđanina na slobodu, iako je on za to u potpunosti ispunjavao uslove.

Brđanin je oba puta u potpunosti ispunjavao uslove za prevremeno puštanje na slobodu, što je bilo u praksi Tribunala, precizirao je Lukić, uz napomenu da je prvi zahtev podneo 2019. godine, kada je njegov klijent izdržao dve trećine zatvorske kazne ili punih 20 godina.

Lukić napominje da je drugi put zahtev uputio u februaru 2021. godine i već u junu te godine Ađijus je imao svu potrebnu dokumentaciju da odluči o tom zahevu, ali je "držao predmet u fioci"do aprila ove godine, kada je ponovo odbio zahtev.

Duboko sam ubeđen, naglasio je Lukić, da bi zdravstveno stanje Brđanina bilo mnogo bolje tretirano u slučaju da je ranije pušten.

Pred Haškim tribunalom Brđanin je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina, da bi posle 23 godine koliko je proveo u zatvoru, u subotu bio pušten na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja.

Kako je istakao Lukić, Brđanin je pušten na slobodu po ubrzanoj proceduri koju je spovela nova predsednica Mehanizma, sudija iz Urugvaja.

Procedura i informacije su i dalje pod pečatom, pošto se tiču zdravstvenog stanja Brđanina i poverljivih odnosa između advokata i klijenta, pa o njima ne mogu u javnost, rekao je Lukić.

Želim da naglasim da ću, ukoliko se porodica Brđanina saglasi, tražiti dokumenta Kliničkog centra u Banjaluci i relevantne informacije o njegovom stanju kada je primljen u subotu 3. septembra i potom i informacije iz Tribunala, da bi se videlo da li je bilo propusta u lečenju i zdravstvenom tretmanu Brđanina, najavio je Lukić. (kraj) zvs/ivt/dj

Share: