Proglašen crveni meteo alarm

10:45 24. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas na obilne padavine, loklanu pojavu grada i olujni vetar na širem poodručju Srbije, dok se veća količina padavina u Beogradu očekuje u drugom delu dana, a crveni meteoalarm sa mogućim ozbiljnim posledicama proglašen je za Vojvodinu, centralnu i jugoistočnu Srbiju.

Meteorolozi za danas najavljuju pretežno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i olujnim severozapadnim vetrom.

Očekuju se i obilne padavine, i to posebno u drugom delu dana od 40 do 80 milimetara po kvadratnom metru, a lokalno i oko 100 milimetara za 24 sata, što predstavlja mesečnu količinu padavina, navodi RHMZ.

Upozorenje na veliku količni padavina važi i za Beograd, gde se u pojedinim delovim šire teritorije grada očekuje obilnija kiša,, posebon u drugom delu dana, od 30 do 60 milimetara po kvadratnom metru.

Za period do 25. septembra objavljeno je hidrološko upozorenje, posebno za Kolubaru i Jadar sa pritokama, Lim, gornji tok Zapadne Morave, Đetinju, Skrapež, Moravicu, Bjelicu, Jasenicu, Kubršnicu, Crnicu, Belicu, Lepenicu, Lugomir, Resavu, Mlavu, Pek i Timok 24. i 25. septembra.

Vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa, a na bujičnim vodotocima tiih slivova moguća su lokalna izlivanja, upozorio je RHMZ. (kraj) vip/mk

Share: