Društvo

Bojana Savović o nagradi

Boriću se za slobodu

24. 09. 2023. 21:53 | FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Sloboda je u nama i niko nam je neće oteti, a mi je se nećemo odreći, poručila je večeras tužiteljka Bojana Savović koja je ovogodišnja dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" Fondacije "Maja Maršićevoć-Tasić", koja se dodeljuje ženama za njihov doprinos promociji ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji.

Nastaviću da se borim za svoju ličnu, profesionalnu slobodu, ali i slobodu svih nas, naglasila je ona pošto joj je uručeno priznanje.

Nagradu dodeljuje žiri koji čine dosadašnje dobitnice ove nagrade: glumica Milena Radulović, pravnica Vesna Rakić Vodinelić, Marija Lukić, osnivačica „Fondacije Marija Lukić“, novinarke Tamara Skrozza i
Danica Vučenić.

U žiriju su i profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, novinarka i autorka emisije „Insajder“ Brankica Stanković, istoričarka Dubravka Stojanović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN Aida Ćorović, glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai Horvat, Ružica Đinđić, dramaturškinja Biljana Srbljanović, fotografkinja Goranka Matić, novinarka Olja Bećković i urednice sajta Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović.

Nagrada je ustanovljena 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na Maju Maršićević-Tasić, reformsku novinarku i političarku koja je osvajala slobodu, i sa ciljem da promoviše napore svih žena koje to čine i danas. (kraj) /ivt/mk

Share: