Pad cene litijuma

09:18 04. 01. 2024. FoNet | Dušan Krunić

BEOGRAD - Ozbiljan pad cene litijuma tokom prošle godine dobra je vest za kupce električnih vozila i velike potrošače baterija.

Nakon značajnog poskupljenja tokom 2021. i 2022. godine ovaj metal, koji često nazivaju belim zlatom, počeo je vrtoglavo da gubi na vrednosti i, prema podacima od januara pa do kraja prošle godine, izgubio je na ceni čitavih 65 odsto.

U Kini, zemlji koja je najveći proizvođač litijuma koji se specijalno koristio za proizvodnju baterija, cena ovog metala je prošlog novembra iznosila oko 21.000 dolara po toni, što je bilo duplo jeftinije nego u junu iste godine, dakle samo nekiliko meseci ranije.

Do početka ove godine došlo je do novog pojeftinjenja, tokom koga je tona litijuma pala na malo iznad 16.000 dolara, a ekomski stručnjaci predviđaju da će se trend pada cene nastaviti i tokom 2024. godine.

Jedan od uzročnika smanjenja vrednosti je značajno povećanje svetskih kapaciteta za proizvodnju litijuma u poslednjih nekoliko godina, ali i veliki pad potražnje za ovim metalom, što je uzrokovalo debalans ponude i potražnje na svetskom tržištu i dalje obezvređenje belog zlata.

Ipak, čini se da su jedan od glavnih razloga gubljenja vrednosti bila najnovija naučna istraživanja na polju sirovina za baterije čijui rezultati ukazuju da se ova skladišta električne energije mogu efikasno proizvoditi i od natrijum-jona (sodium-ion), koji u potpunosti može da zameni litijum. Natrijuma u prirodi ima u izobilju i njegova proizvodnja zahteva neuporedivo manje troškova.

Natrijumske baterije, koje se već serijski proizvode, su mnogo jeftinije, mogu da skladište sličnu količinu energije, izdržljivije su i dugotrajnije nego postojeće litijum jonske baterije. Istovremeno, proizvodnja, i skladištenje natrijuma ne zagadjuje životnu sredinu za razliku od rudnika litijuma, tokom čije eksploatacije mogu da budu dugoročno oštećeni i zatrovani čitavi regioni, čiji ekološki oporavak može da traje decenijama.

Natrijum-jon baterije takođe imaju veću temperaturnu izdržljivost i mogu da rade i na temperaturi do minus 80 celzijusa. Ipak dalja poboljšanja, pre svega, u povećanju kapaciteta, stabilnosti hemijskog procesa koji se odvijaju u bateriji i sigurnosti su neophodna i na tome rade desetine naučnika i stručnjaka širom sveta.

Interesantno je da se uz manja ulaganja i neznatne tehničke intervencije postrojenja za proizvodnju litijum-jon baterija lako mogu prilagoditi uslovima i zahtevima proizvodnje natrijum jonskih baterija, tako da, ako je potrebno, do preorijentacije proizvodnje može da dođe bez većih finansijskih napora. (kraj) mjj/kru/dj

Share: