Živimo u doba postprivatnosti

14:54 24. 01. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je na koferenciji povodom Međunarodnog dana privatnosti da je povreda prava na privatnost samo korak od diskriminacije i povrede prava na ravnopravnost.

"Opšte je poznato da ograničavanje privatne sfere pojedinca ima efekat promene ponašanja i zapravo umanjenje slobode izražavanja veroispovesti i drugih ljudskih prava", rekla je Janković na konferenciji koju su organizovali "Prijatelji Srbije" 

Ona je predočila da bolje regulisanje prava na privatnost sprečava mešanje države u sferu privatnosti i neovlašćenog korišćenje podataka zarad interesa drugih grupacija.

"Mnogi tvrde da danas živimo doba postprivatnosti, jer svi živimo u onlajn svetu i zbog toga je teško proceniti koliko je naših podataka u opticaju", rekla je Janković i dodala "da je zaista iluzorno" da držimo kontrolu nad podacima imajući u vidu brzinu cirkulacije podataka i informacija jer zapravo "mi sami klikom na dugme pihvatamo sve kolačiće" i činimo ih dostupnim. (kraj) mjj/sv/bdr

Share: