Dve godine od smrti rudara

16:37 31. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Sutra će se navršiti dve godine od nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji, u kojoj je od curenja metana poginulo osam rudara, a 21 je povređen.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988).

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu u januaru ove godine donelo je rešenje da za tu nesreću u niko nije odgovoran.

Tužilaštvo je najpre zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti, a posle žalbe advokata porodica stradalih, Više javno tužilaštvo u Nišu vratilo je predmet OJT Aleksinac na ponovno odlučivanje.

Posle novih saslušanja više osoba, obavljeno je i novo veštačenje.

Veštaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda doneli su zaključak da za nesreću nema ničije odgovornosti, odnosno da ne može da se dovede u vezu nečije postupanje ili nepostupanje sa pogibijom rudara.

Rudnik "Soko” je od 1. aprila 2022. godine zatvoren, a rudari iz Aleksinca i Sokobanje rade u drugim rudnicima Javnog preduzeća Resavica.

Neformalna grupa građana "Čuvari vatre" organizovaće sutra uveče u Beogradu pomen za rudare koji su nastradali u Aleksincu. (kraj) vem/ivt/mk

Share: