Preminuo Milivoje Karalejić

21:58 18. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Proslavljeni košarkaški trener i jedan od rodonačelnika kondicione pripreme profesor doktor Milivoje Karalejić preminuo je u 79. godini, javio je večeras RTS.

Milivoje Karalejić je jedini trener uz Svetislava Pešića, sa kojim je dugo godina sarađivao, koji ima osvojene sve medalje i trofeje od kadeta do seniora na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije počev od Delibašića, Radovanovića, Ćosića, Kićanovića, preko Divca, Kukoča, Rađe, Ilića, Đorđevića, Pecarskog, pa do Bodiroge, Jarića, Rakočevića, Stojakovića, Gurovića.

Uz decenijsku karijeru profesora na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu i Beogradu, bio je dugogodišnji trener desetak domaćih i stranih košarkaških klubova sa kojima je osvajao brojne titule i trofeje.

Sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak Evrope u Istanbulu 2001. i prvak sveta u Indianapolisu 2002. godine.

Karalejić je objavio više od 20 naučnih radova i mnoštvo stručnih knjiga iz oblasti košarke, a dobitnik je Nagrade za doprinos i razvoj košarke u Srbiji 2023. godine.  (kraj) vbr/mk

Share: