Politika da ne ugrozi struku

11:46 30. 07. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Geološki zavod, Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Savez inženjera rudarstva i geologije Srbije, Rudarski institut i Tehnički fakultet u Boru saopštili su danas, povodom polemike u javnosti u vezi sa rudarenjem litijuma, da "političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke".

"One zahtevaju stručnost, odgovornost, nezavisnost i poštovanje. Očuvanje rudarske i geološke struke od političkih uticaja ključno je za dugoročnu održivost i sigurnost u industriji", navedeno je u zajedničkom saopštenju, uz poziv svim relevantnim akterima kako u Srbiji, tako i širom sveta, da podrže stručni pristup u rudarstvu i geologiji i doprinesu očuvanju tih važnih disciplina za dobrobit svih.

Ističući "ključnu ulogu koju rudarstvo i geologija imaju u globalnom, kao i u nacionalnom kontekstu", potpisnici saopštenja naveli su da te ne samo da omogućavaju eksploataciju mineralnih resursa, koje se koriste u granama kao što su energetika za proizvodnju električne i toplotne energije, građevinska i farmaceutska industrija, metalska i hemijska industrija, već igraju i ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju širom sveta. (kraj) vem/mk

Share: