Podrška Tamari Skrozzi

13:44 02. 08. 2024. FoNet | Bojana Milovanović

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da su Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) iskazale solidarnosti sa zamenicom glaavnog urednika FoNeta Tamarom Skrozzom i osudile sve metode javnog blaćenja i diskreditovanja lažnim informacijama kojima je ona izložena u višednevnoj kampanji.

Članci su se prvi put pojavili na portalima informer.rs i novosti.rs 29. jula, a zatim je usledilo širenje u udarnim vestima na Televiziji Pink i drugim medijima bliskim vlasti. Tamara Skrozza je lažno optužena da je u emisiji "Da sam ja neko“ na TV N1 izjavila da je "predsednik Vučić trebalo da bude ubijen u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine", a da ona takvu izjavu nikada nije dala.

Reagovalo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija koje je osudilo "sve veću učestalost ispoljavanja govora mržnje i otvorenih poziva na nasilje i/ili čak ubistvo neistomišljenika koji ispunjavaju naš javni prostor", a novinarka Tamara Skrozza je navedena kao primer.

Generalni sekretar IFJ Entoni Belanger konstatovao je da "reakcija Ministarstva informisanja i telekomunikacija svedoči o alarmantnom stanju slobode štampe u Srbiji. Priključujući se kampanji tabloida, ministar Dejan Ristić otvara put daljem progonu" Tamare Skrozze“.

Oglasila se i predsednica EFJ-a Maja Sever, ocenivši da su kampanje klevete i neosnovane optužbe opasna sredstva koja se koriste za utišavanje kritičnih glasova.

"Pridružujemo se mreži SafeJournalists u pozivu nadležnima da odmah deluju kako bi zaštitili slobodu medija u Srbiji i stavili tačku na ovu toksičnu kulturu straha i zastrašivanja“, poručila je Sever. (kraj) vip/bom/dj

Share: