Radna grupa o Skozzi i Škoru

15:03 18. 09. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

SREMSKA MITROVICA - Advokatica Kruna Savović i autorka izveštaja Monitoringa medijske scene u Srbiji Asocijacije nezavisnih medija (ANEM) istakla je na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara slučajeve pritisaka i napada kojima su bili izloženi zamenica glavnog urednika agencije FoNet Tamara Skrozza, novinar Srđan Škoro i televizija KTV.

Kruna Savović je na sastanku u Sremskoj Mitrovici ukazala i na problematična saopštenja Ministarstva informisanja i telekomunikacija, navodi se u saopštenju ANEM.

Ona je prisutne uputila na slučajeve napada na novinare u Kosovskoj Mitrovici, kao i na slučaj vandalizma kome je izložen vranjski OK Radio, a zatim i na krivičnu prijavu koju je Dejan Nikolić Kantar. koji izdržava zatvorsku kaznu zbog pretnji koje je uputio vlasnici i zaposlenoj u OK Radiju podneo protiv predsednika Upravnog odbora ANEM Verana Matića.

Veran Matić izjavio je istakao da su francuski organi reda javili da osobu koja je pretila novinarki Ani Lalić Hegediš nisu našli u stanu u Parizu, ali da je vidljivo da je u Francuskoj, saopštio je danas ANEM.

Kako je Matić rekao, Saša Ilić koji je pretio ubistvom porodici Lalić Hegediš i novinaru Dinku Gruhonjiću, ima i francusko državljanstvo na ime Ilber Aleksandre, a pobegao je pre zakazanog pretresa stana.

"Zamolićemo i Reportere bez granica i druge naše kolege iz Francuske da nam pomogu da Ilić bude priveden pravdi i da mu bude suđeno", naglasio je Matić.

U saopštenju se navodi da je sastanak trebalo da bude održan u Inđiji, ali da nisu mogli da dobiju termin u zgradi opštine, Kulturnom centru, niti Poslovno-obrazovnom centru, pa ni u privatnim objektima,

Na sastanku, održanom u utorak, okupili su se tužioci i predstavnici policije, kontakt tačke Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji pokrivaju Sremsku Mitrovicu, Rumu, Staru Pazovu i Inđiju.

Matić je ukazao da su u Inđiji ugrožavanju bezbednosti i neprijateljskim stavovima lokalne vlasti stalno izloženi redakcija InMedia i Verica Mrinčić.

"Pored direktnih pretnji i napada, najveći problem je što stalno razmišljam o tome ko bi mogao od meni bliskih živih da bude napadnut, jer mrtve već napadaju", rekla je Marinčić i navela da je oskrnavljen spomenik na grobu njene majke. (kraj) vip/and/dj

Share: