Protiv vraćanja vojnog roka

13:26 24. 09. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Žene u crnom i još desetak organizacija mirovnih aktivista i aktivistkinja najoštrije su osudili danas inicijativu državnog vrha za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, a sve mlade regrute pozvali su da iskoriste pravo na prigovor savesti kao Ustavom zagarantovano pravo.

"Ponovne kampanje o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji predstavljaju besmislenu i ciničnu propagandu: u funkciji su militarizacije, patrijarhalne kontrole i straha. Predstavnici režima – saučesnici i akteri u ratovima 90-ih zaboravljaju da je ogroman broj muškaraca odbio da bude sveden na topovsko meso i da na to neće pristati ni danas radi militarističkih pobuda režima", navedeno je u saopštenju.

Organizacije mirovnih aktivista navele su da Srbija "ima iskustvo vođenja agresorskih ratova – onih koje je izazivala, povela i vodila van teritorije Srbije (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo)", kao i "dugu istoriju kažnjavanja svih onih koji su istu odbijali da učestvuju u osvajačkim ratovima kako iz razloga savesti tako i moralnih i političkih, kao i kulturnih uverenja". (kraj) vem/dj

Share: