Dezinformacije među mladima

13:20 14. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Srbiji su dezinformacije o evropskim integracijama izuzetno zastupljene, kao i u Severnoj Makedoniji, a u Albaniji su prisutne samo u kontekstu rivaliteta među partijama, rečeno je danas na konferenciji "Mladi sa Zapadnog Balkana između regionalne saradnje, dezinformacija i (političke) participacije" Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja Regionalnog programa mobilnosti i liderstva mladih koji je omogućio da 19 mladih istraživača iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije razviju ideje u šest oblasti: regionalna saradnja, evropske integracije, obrazovanje i zapošljavanje, migracija mladih, politička participacija i aktivizam mladih, kao i na temu digitalne i zelene transformacije.

Članica istraživačkog tima koji je radio na projektu "Borba protiv dezinformacija o evropskim integracijama u medijima" Aleksandra Veljović izjavila je da je poražavajuće to što ako bi se sada održao referendum o ulasku Srbije u Evropsku uniju, samo oko 40 odsto mladih bi se izjasnilo da je za članstvo, dok je taj broj u Severnoj Makedoniji oko 68 odsto i u Albaniji preko 85 odsto. (kraj) vbr/st/dj

Share: