Zaplenjena tona kokaina

13:15 12. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

ZAGREB - Hrvatska policija je, u saradnji sa španskom civilnom zaštitom i francuskom carinom, zaplenila gotovo tonu kokaina na Kanasrkim ostrvima!

Ulična vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na 40 miliona evra.

MUP Hrvatske saopštava da je policija saznala za prekoatlantsko krijumčarenje velikih količina kokaina u koje su aktivno uključeni i hrvatski državljani kao članovi tzv. Balkanskog kartela, koji se specijalizovao za "pružanje usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da su hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020, da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Specijalni tim španske Civilne zaštite je 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tela Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju su posadu činila trojica hrvatskih državljana.

Posle pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskim ostrva i njenim pregledom je pronađeno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće!

Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu. (kraj) vbr/nm

Share: