Propusti u slučaju Perišić

23:58 10. 02. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Zatupnik Momčila Perišića advokat Novak Lukić izjavio je danas u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine da mu je žao što suđenje Perišiću za odavanje tajnih podataka nije bilo javno, kako bi se videle mnoge nezakonitosti u krivičnom i pretkrivičnom postupku, a najavio je žalbu na presudu.

Perišić je osuđen za odavanje tajnih podataka navodnom američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, a uhapšen je 2002. godine u motelu na Ibarskoj magistrali tokom sastanka sa Nejborom, u čijoj torbi su pronađena dokumenta koja ga terete.

Lukić rekao da su želeli da se Nejbor sasluša u postupku, a predlagali su i da govori bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri, ali on nije ni pozvan.

Naveo je da je u toku postupka kao dokaz korišćen snimak hapšenja Perišića i pretresa tašne, kao i fotografije onoga što je pronađeno u njoj, ali je istakao da su te fotografije napravljene šest do 10 sati nakon hapšenja i da među fotografisanim dokumentima nije onaj za koji je Perišić proglašen krivim.

Dodao je da nema snimka da je Lukić bilo šta dao Nejboru, da su saslušana dva svedoka u vezi sa dešavanjem u motelu, od kojih je jedan iz vojne bezbednosti, i niko nije video da je Perišić tada nešto dao Nejboru.

Lukić je rekao i da je Nejbor odbio da potpiše potvrdu o oduzetim stvarima u kojoj su nabrojani i sporni dokumenti, ali je potpisao potvrdu na kojoj su nabrojane njegove lične stvari. (kraj) is/and/dpv

Share: