Srbi traže status žrtve

19:23 18. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Služba za zaštitu svedoka Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu predložila je sudiji za prethodni postupak da odobri status žrtve za 17 osoba u procesu koji se vodi protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija i trojice šefova OVK, javlja Kosovo onlajn.

Devet Srba, šest kosovskih Albanaca i troje ljudi čija je nacionalnost zaštićena podneli su zahteve za  status direktne ili indirektne žrtve, a Služba za zaštitu svedoka predložila je i mere za zaštitu žrtava.

Služba za zaštitu svedoka je sudiji predložila da prihvati zahteve svih Srba, pet Albanaca i troje nacionalno neodređenih svedoka, dok je za jednog Albanca predložila odbijanje satusa žrtve jer se događaj odnosi na 1997. godinu koja nije obuhvaćena optužnicom protiv Tačija.

U skladu sa praksom ovog tribunala, kandidati za žrtve su označeni pseudonimima odnosno brojevima, radi bezbednosne zaštite njihovog identiteta.

Prema izveštaju Službe za zaštitu svedoka, petoro Srba tvrdi da su bili direktne žrtve OVK tako što su bili kidnapovani, mučeni, protivpravno zadržani i da se prema njima nečovečno postupalo u logoru koji se pominje u optužnici.

Četvoro je podnelo okumentaciju u vezi sa povredama, a jedan kandidat za status žrtve podneo je i psihijatrijski izveštaj o pretrpljenoj duševnoj povredi.

Još jedan podnosilac zahteva srpske nacionalnosti tvrdi da je direktna žrtva kidnapovanja, mučenja, nezakonitog pritvaranja i okrutnog postupanja od strane pripadnika OVK u logoru na Kosovu i kao dokaz je podneo lekarska uverenja o fizičkoj i mentalnoj povredi, fotografije uništene imovine, kao i dokumente o gubitku zarade i prateću dokumentaciju za materijalnu štetu, navodi se u izveštaju.

Preostalo troje Srba navode da su indirektne žrtve. Jednoj ženi su pripadnici OVK oteli muža koji nikada nije pronađen, a dvoje Srba se žalilo zbog otmice, odnosno ubistva očeva.

Troje Albanaca iz iste porodice tvrde da su indirektne žrtve OVK, jer suprug, odnosno otac, koji je otet nikada nije pronađen.

Još jedan Albanac tvrdi da su mu pripadnici OVK ubili brata, što ga čini indirektnom žrtvom zločina.

Tri podnosioca zahteva, čija nacionalnoat nije objavljena, su članovi iste porodice, čiji je muž, odnosno otac bio otet i ubijen od strane OVK, a njegov identiet je 2010. godine utvrdila Kancelarija UNMIK za nestale osobe i forenziku.

Još jedna Albanka tvrdi da su joj pripadnici OVK ubili brata, zbog čega je pretpela mentalne povrede.

Odluku o statusu žrtve donosi sudija za prethodni postupak. (kraj) dep

Share: