Gledanje tv i nokturija

08:43 23. 02. 2024. FoNet | Dušan Krunić

NJUJORK - Osobe koje dnevno provedu pet ili više sati gledajući televizijski program ili igrajući video igre imaju veće izglede da razviju potrebu mokrenja preko noći, navodi se u istraživanju kineskih naučnika koji su se poslužili podacima američkog nacionalnog Centra za zdravstvenu statistiku, prenose danas američki mediji.

U ovoj studiji proučavano je više od 13.000 ispitanika starijih od 20 godina među kojima 31,8 odsto pati od nokturije, oboljenja koje dovodi do stvaranje veće količine urina u telu i uzrokuje buđenje i odlazak do toaleta u više navrata tokom noći.

Studija je uzela u obzir starost, pol, telesnu masu i nivo obrazovanja ispitanika.

Ustanovljeno je da osobe koje su, tokom dana, provele pet ili više sati ispred ekrana imaju za 48 odsto veći rizik od razvijanja te bolesti u poređenju sa osobama koje gledaju televiziju ili igraju video igre manje od jednog sata dnevno.

Napominje se da je ovo prva studija ovakve vrste i da još nije potpuno jasna veza između dugotrajnog gledanja u ekran i čestog uriniranja, ali da se zna da ovakvo ponašanje može da uzrokuje pojavu dijabetesa koji predstavlja jedan od razloga za oboljenje od nokturije.

Dugotrajno mirovanje ili sedenje može uzrokovati zadržavanje vode u nogama, što takođe može da dovede do pojave nokturije.

Istovremeno, višesatno gledanje televizije često je praćeno preteranim konzumiranjem raznih vrsta pića odnosno prekomernog unošenja tečnosti u organizam.

Komentarišući istraživanje neki stručnjaci napominju da su u vezi ove pojave neophodna dalja ispitivanja.

Ističe se da od nokturije najviše pate starije osobe, koje su često gojazne i manje pokretne i da ostaje nejasno da li takve osobe pate od nokturnije jer dugo gledaju TV ili provode puno vremena ispred ekrana zbog potpuno drugih razloga i onda, jednostavno posećuju toalet češće.

Navodi se da nokturnija nije naročito opasan zdravstveni problem, mada može da se pojavi kao rezultat infektivnog zapaljenja, dijabetesa ili pojave određenih tipova raka. (kraj) mjj/kru/dj

Share: