Još vrelija leta u Beogradu

18:54 20. 06. 2024. FoNet | Dušan Krunić

MERILEND - Leta u Beogradu za 60 godina, zbog visoke zagađenosti vazduha, biti toplija za 7,4 stepena Celzijusa i biće suvlja za 19,4 procenta u odnosu na letnje temperature danas, dok će beogradske zime biti toplije za 5,3 celzijusa, ali i vlažnije za 3,1 odsto, pokazuje interaktivni vebsajt Naučnog centra za životnu sredinu univerziteta u Merilendu.

Klimatske promene očigledno utiču na porast globalnog zagrevanja, ali izuzev predviđanja naučnika o značajnim promenama vremenskih prilika, većem broju velikih nepogoda, dugotrajnim sušama i porasta temperature niko, do sada, nije mogao da predvidi buduće vremenske prilike u svojoj zemlji ili gradu.

Upravo objavljeni interaktivni vebsajt Naučnog centra za životnu sredinu univerziteta u Merilendu pokazuje, po prvi put, kakva će klima širom sveta kao i u većim gradovima biti za 60 godina, kao i u kojim predelima sveta danas vlada klima na koju će ličiti vremenske prognoze odabranih lokacija daleke 2080. godine.

Taj vebsajt pod nazivom “Kakva će klima biti za 60 godina” (https://fitzlab.shinyapps.io/cityapp/) daje mogućnost zainteresovanima da pronađu svoj grad na mapi i ustanove kakva klimatska sudbina očekuje izabrano područje.

Prema pokazateljima tog sajta leta će u Beogradu za 60 godina, zbog visoke zagađenosti vazduha, biti toplija za 7,4 stepena Celzijusa i biće suvlja za celih 19,4 procenta u odnosu na letnje temperature danas.

Istovremeno, beogradske zime biće toplije za 5,3 celzijusa, ali i za 3,1 odsto vlažnije.

Na tom vebsajtu univerziteta u Merilendu, navodi se takođe da će 2080. godine vremenske prilike u Beogradu biti približno iste kao što su danas na području NeaVrasna u Grčkoj, kao i u centralnoj Makedoniji.

Ovaj projekat, kaže jedan od njegovih autora Professor Matju Ficpatrik (Matthew Fitzpatrick) pokazje da će za 50 godina područja i gradovi severne hemisfere imati klimu kakva danas preovlađuje na jugu.

Klimatske promene se dešavaju neumoljivo i u budućnosti će se sve pomerati prema vremenskim uslovim koji vladaju na ekvatoru.

Govoreći o vebsajtu, Ficpatrik kaže da - što se lokacijski više približavamo ekvatoru, to je sve teže pronaći oblasti ili gradove koji danas imaju istu klimu kakva će biti u 2080. godini na sada izabranim mestima.

Jednostavno, tako toplih mesta na našoj planeti danas još nema.

Inače na tom vebsajtu, koji prikazuje vrlo verovatnu globalnu klimatsku budućnost, moguće je izabrati 40.581 lokaciju i 5.323 grada širom planete. Moguće je odrediti i varijacije u zagađenosti izabranih gradova, što rezultira i u nešto drugačijim predviđanjima.

Pesimistička varijanta, koja odgovara sadašnjem trendu zagađenja i porasta efekta zelene bašte, vrlo je ekstremna i odgovara zagrevanju planete od celih pet celzijusovih stepeni, što će dovesti do globalnog otopljenja kakvog na planeti zemlji nije bilo milionima godina. (kraj) vip/kru/mk

Share: