Podrška lečenju retkih bolesti

16:43 08. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Vlada Srbije najavila je danas nastavak finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini, a na sednici je usvojila i više uredbi koje se tiču podsticaja ruralnog turizma, regionalnog rasta i poslovne infrastrukture.

Zaključkom o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini biće obezbeđen nastavak, ali i započeto lečenja tih pacijenata, za šta je iz budžeta obezbeđeno 7,2 milijarde dinara. Sredstva su namenjena pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za tu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara. Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara, uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije. (kraj) vem/mk

Share: