CEFTA ima glavnu reč

17:30 10. 11. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

SOFIJA - Lideri Zapadnog Balkana usvojili su jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije, saopštava CEFTA.

Učesnici sastanka su se, u okviru Berlinskog procesa, saglasili da takva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu Evropske unije, a CEFTA sporazum će sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti tog važnog plana.

Region Zapadnog Balkana s 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU, pa regionalna ekonomska integracija može da generiše do 6,7 odsto dodatnog BDP-a.

Ključni trgovinski sporazum u regionu, CEFTA, doprineće realizaciji Akcionog plana kroz smanjenje čekanja na prelazima za 30 odsto, primenom seta mera koji uključuje proširenje sistema Zelenih koridora na granične prelaze s Evropskom unijom i pojednostavljenje procedura i elektronsku razmenu podataka kroz SEED+ sistem.

Biće obezbeđena usluga inspekcijskih službi 24 časa sedam dana u nedelji na prelazima u okviru Zelenih koridora, smanjiće se troškovi i uštedeti vreme kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta, navodi se u saopštenju.

Uspostaviće se regionalno tržište elektronske trgovine koje će biti na raspolaganju pre svega malim i srednjim preduzećima, eliminisaće se necarinske barijere kroz implementaciju efikasnog sistema za rešavanje sporova i biće obezbeđena podrška na putu ka jedinstvenom trzistu EU.

U saopštenju se navodi da EU ostaje ključni partner liderima Zapadnog Balkana u sprovođenju Akcionog plana, uz čvrsto ubeđenje da snažan Zapadni Balkan koji se stalno razvija može da doprinese evropskoj ekonomiji i bezbednosti. (kraj) vip/ivt/nm

Share: