Kontrolisati uvoz mesa

13:01 01. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Poljoprivreda Srbije sve teže opstaje, a Praznik rada je odličan povod da se napravi presek stanja ne bi li utvrdili u kom pravcu je trebalo da ide agrarna politika, zašto je skrenula u ekonomski ćorsokak i kako iz njega izaći, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

Ne možemo ignorisati činjenicu da se sela u celoj Srbiji prazne i nestaju, da je stočarstvo na izdisaju i da povrh svega, sve više mladih poljoprivrednika diže ruke i odlazi iz sela pa i iz zemlje, naveo je Bulatović u pisanoj izjavi navodeći svedočenje "vojvođanskog paora, koji u sklopu svog domaćinstva obrađuje čak 40 hektara zemlje, da ne može od svog rada da prehrani porodicu".

"Ove godine, zemljoradnici okasnelu setvu očekuju u najgorim uslovima do sada, a stočari su suočeni sa nikada manjim cenama za kilogram žive vage prasadi i jaganjaca. Pored prošlogodišnje pandemije koja je napravila potpunu pometnju u poljoprivredi na svetskom nivou, postoji još jedan problem za srpsko stočarstvo o kome se mora glasno govoriti", ukazao je Bulatović. 

On je, kao "goruće pitanje" naveo nekontrolisan uvoza velikih količina mesa lošeg kvaliteta, koje je na teritoriji EU označeno kao mesni otpad, predviđen za spaljivanje. (kraj) vip/dpv

Share: