Struja da poskupi do 20 odsto

15:24 07. 07. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Кrupne greške u upravljanju Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom došle su na naplatu tokom svetske energetske krize i ukupni gubici EPS i Srbijagasa su tokom prošle zime iznosili oko milijardu evra, a dosadašnji način vođenja EPS i Elektrodistribucije ne sme se više tolerisati, poručio je Fiskalni savet i savetovao poskupljenje struje.

Povećanje cena od 15 do 20 odsto je potreban ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS, upozorili su iz Fiskalnog saveta u analizi "Struкturni problemi srpsкe energetiкe u svetlu globalne кrize: Uzroci, trošкovi i moguća rešenja".

Toliko povećanje odnosilo bi se na domaćinstva, uz slično povećanje za privredu, istakli su u Savetu, i naglasili da ono ne samo što bi zaustavilo trenutno finansijsko "krvarenje" preduzeća, već je i ekonomski opravdano, pošto sadašnja cena za domaćinstva nije na ekonomski odgovarajućem nivou, a podstiče i neracionalnu potrošnju.

"Samo povećanje cena, međutim, nije ni izbliza dovoljno za ozdravljenje EPS., što pokazuje i iskustvo iz 2013. godine, kada su se nova finansijska sredstva odlila na brojne neracionalnosti, proizvodnja je opadala i preduzeće je nastavilo postepeno da se urušava. Zbog toga, novo povećanje cena može biti samo manji deo sveobuhvatnih mera, jer je u protivnom besmisleno", ocenili su u Fiskalnom savetu. (kraj) is/mr/bdr

 

Share: