Ugrožena proizvodnja hrane

10:55 26. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

NJUJORK - Degradacija pašnajaka i područja za ispašu širom sveta zbog nestručne i preterane upotrebe, klimatskih promena i opadanja biodiverziteta, predstavlja veliku opasnost za proizvodnju hrane i dobar deo čovečanstva dovodi u rizik od gladi navodi se u istraživanju Konvencije za borbu protiv dezertifikacije UN, prenosi portal "Earth ekšn" (Earth Action).

Ističe se da pašnjaci u koje spadaju i tundra, kao i površine pod žbunjem, pokrivaju 54 odsto kopna naše planete, ali da je polovina ovih područja, koja služe za ispašu stoke i divljih životinja, degradirana i veoma lošeg kvaliteta, što direktno ugrožava ishranu gotovo 17 odsto svetske populacije.

Simptomi koji jasno ukazuju na ozbiljnost ovog problema su smanjana plodnost tla u kome ima sve manje hranjljivih materija, uvaćana erozija, salinitet i alkalnost, kao i manja rastresitost zemljišta što otežava rast biljaka.

Sve ove negativne promene, navodi se u istraživanju, povećavaju rizik od suše i smanjenja biodiverziteta, kako ispod tako i na površini zemljišta. (kraj) mjj/bdr

Share: