Umetnost, borilačka kategorija

20:40 05. 11. 2020. FoNet

Beograd - U Galeriji Radio televizije Srbije danas je otvorena izložba slika Tumačenje života profesora slikarstva u penziji Zdravka Vajagića, umetnika štafelajnog i zidnog slikarstva, kog je svojevremeno ohrabrivao Peđa Milosavljević i podučavao Nikola Gvozdenović, a koga su studenti slikarstva i konzervacije upamtili kao "velikog i dobrog našeg profesora".

Zdravko Vajagić je rođen 1938. u Ličkom Petrovom selu. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1963. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, kod koga je završio i postdiplomske studije.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1964. godine.

Bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu na katedri za likovne umetnosti i profesor Više škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je, profesor i dekan Akademije za umetnost i konzervaciju u Beogradu, na predmetima slikanje i zidne slikarske discipline, kao i osnivač još šest visokih škola, koje su započele rad sa elaboratima profesora Vajagića.

Upućivao je svoje učenike da je "umetnost - borilačka kategorija" i da bez mukotrpnog traganja, prolivenih reka znoja, ozbiljne gradnje i neprestane upitanosti neće ništa biti od njihova posla. 

Samostalno je izlagao više od 30 puta i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Višestruko je nagrađivan i kao slikar, i kao konzervator.

Galerija u Novom gradu, u Republici Srpskoj, zahvaljujući samom profesoru Vajagiću ima legat od 11 njegovih slika, urađenih tehnikom ulje na platnu, a dela su nastala u periodu od sedamdesetih godina prošlog veka do 2010. godine. Osim toga, sedam slika je poklonio Prijedoru.

Izložba u Galeriji RTS zatvara se 29. novembra. (kraj) dep

 

Share: