„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022”

11:00 04. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Knjiga „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“, u izdanju Filmskog centra Srbije, dostupna je u beogradskim knjižarama, saopšteno je danas.

Zoran Janković i Đorđe Bajić, srpski filmski kritičari sa višedecenijskim iskustvom u štampanim i elektronskim medijima, autori su „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2018-2022“ u kome se nalaze kritički tekstovi o 85 srpskih dugometražnih igranih filmova prikazanih u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina.

Osim detaljnih kritičarskih osvrta, tekstovi sadrže tehničke detalje i faktografiju, sinopsise, kao i obilje podataka i zanimljivosti za poklonike sedme umetnosti, s posebnim osvrtom na recepciju svakog pojedinačnog ostvarenja.

U knjizi se tako mogu pronaći tekstovi o festivalskim favoritima („Otac“, „Teret“, „Oaza“, „Heroji radničke klase“, „Kelti“, „Šavovi“, „Strahinja Banović“, „Usekovanje“, „Kristina“…) i najgledanijim srpskim filmovima u našim bioskopima (serijal „Južni vetar“, „Toma“, „Taksi bluz“, „Leto kada sam naučila da letim“, „Kralj Petar I“, „Zlatni dečko“…), ali isto tako i o režijama mladih autora u usponu nastalih sa malo novca i puno kreativnosti („Moj jutarnji smeh“, „Ivana Grozna“, „Banditi u potrazi za mamom“, „Who the Fuck Are You“…) i žanrovski profilisanim ostvarenjima vrednim gledalačke pažnje („Ederlezi Rising“, „Vampir“, „Lihvar“…).

Urednik knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ je Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, dok se za dizajn i prelom knjige pobrinuo Borut Vild, jedan od vodećih regionalnih i evropskih grafičkih dizajnera.

Predgovor je napisao Ivan Velisavljević, filmski pregalac i kritičar sa kojim su Bajić i Janković sarađivali na prethodnom „Vodiču“.

Knjizi „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ prethodio je „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (dva rasprodata izdanja), čiji su autori, Bajić, Janković i Velisavljević, potom zajedno napisali i knjigu objavljenu na engleskom jeziku „Najbolji srpski filmovi 21. veka“ (jedno rasprodato izdanje).

Sve tri knjige je objavio Filmski centar Srbije. Ista trojka je 2008. bila deo šireg autorskog tima zbornika eseja na ovdašnje filmske i knematografske teme „Novi kadrovi – Skrajnute vrednosti srpskog filma“, u izdanju beogradske  kuće Clio.

„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ predstavljen je premijerno 14. jula 2023. na 5. izdanju Somborskog filmskog festivala, a zatim 18. jula na 30. izdanju Festivala evropskog filma Palić, a slede promocije na festivalima u Vrnjačkoj Banji (13. avgust) i Nišu. Datum beogradske promocije biće naknadno objavljen. (kraj) dep/dj

Share: