Izložba o da Vinčiju

13:13 08. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Izložba Muzeja nauke i tehnike „Leonardo da Vinči: Naučnik i pronalazač“, posvećena velikom umetniku i inženjeru, biće otvorena od 9. aprila do 9. maja u Muzeju u Prijepolju.

Posetioci će moći da vide makete i crteže izrađene na osnovu Leonardovih crteža iz kodeksa Atalantis koji se čuva u biblioteci Ambrozijana u Milanu.

Leonardo da Vinči bio je veliki umetnik i inženjer, naučnik, filozof i maštoviti vizionar. Njegovo shvatanje renesanse nagonilo ga je da se strasno bavi preispitivanjem antičke nauke i da sve podvrgava eksperimentalnoj proveri. Svoja istraživanja je beležio na listove papira, tzv. kodekse. Sačuvano je više od 5000 listova, pisanog s desna na levo. Često su se na istom listu papira našli matematički proračuni, tehnički izumi, ali i skice i naučne studije, a prema sadržaju pokrivaju veliki broj različitih predmeta. Leonardove zapise sakupio je vajar Pompeo Leoni, krajem 16. veka, koji je je sistematski grupisao listove, izrezujući i spajajući pojedine delove srodnog sadržaja.

Leonardovi najznačajniji zapisi danassu dostupni i podeljeni u 10 kodeksa od kojih je najveći Atlantski, koji se nalazi u Biblioteci Ambrozijana, u Milanu. Sastoji se od 1.119 listova datiranih od 1478. do 1519. godine. Kodeks sadrži crteže i spise o raznim temama, uključujući studije i skice za slike, radove iz mehanike, hidraulike, matematike, astronomije, kao i filozofske meditacije i basne. Takođe, ima mnogo izuma poput padobrana, ratnih mašina i hidrauličnih pumpi.

Izložene makete i crteži izrađeni su u Tehničkom muzeju u Milanu povodom zajedničke izložbe koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. (kraj) dep/dj

Share: