Značaj Kraljeve vinarije

15:33 11. 10. 2024. FoNet | Milena Vlajić

TOPOLA - Završetak prve faze obnove Kraljeve vinarije u Topoli danas je obeležen na prigodnoj svečanosti, a ministar kulture Nikola Selaković rekao je da taj projekat predstavlja i ogledalo onog što su zajedničke vrednosti, koje stoje u korenu evropskih integracija kojima je Srbija posvećena.

Selaković je podsetio da je kroz ceo program EU za kulturno nasleđe i turizam uloženo 25 miliona evra a da je stvarna vrednost neprocenjiva, što je posebno vidljivo kada se sagledava investicija u osam gradova i opština uz mnoge sadržajne aktivnosti koje uverljivo govore o iskrenoj privrženosti pronalaženju najboljih izvora razvoja u baštini i stvaralaštvu, saopštilo je Ministarstvo.

On je zahvalio Evropskoj uniji, Nemačkom saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju, Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Emanuelu Žiofreu za ulaganje u taj važan projekat koji "objedinjuje tradiciju i budućnost".

Selaković je poručio će Ministarstvo kulture u narednom periodu podržati formiranje Muzeja u Kraljevoj vinariji, jedne od najstarijih vinarija u Srbiji koju je osnovao Kralj Petar I Karađorđević. (kraj) vbr/mv/dj

Share: