Magazin

Uz prisustvo čukununuka Kutuzova i maršala Mira u Rusiji sahranjeni ostaci ruskih i francuskih vojnika

Zajednička sahrana vojnika iz 1812.

13. 02. 2021. 18:23 | FoNet | Ivica Strnčević

VJAZMI - U Rusiji su danas sahranjeni posmrtni ostaci ruskih i francuskih vojnika, koji su poginuli prilikom povlačenja Napoleonove vojske 1812. godine, a ceremoniji u gradu Vjazmi prisustvovali su zvaničnici dve zemlje i potomci ruskih i francuskih vojskovođa.

Posmrtni ostaci 120 vojnika, tri žene i tri dečaka nalazili su se u osam kovčega prekrivenih ruskim i francuskim zastavama, a na groblju u lokalnom manastiru sahranjeni su uz počasne topovske plotune, preneo je BBC.

Ostaci su pre dve godine pronađeni slučajno u jednoj masovoj grobnici između Smolenska i Moskve i prvobitno se mislilo da je reč u vojnicima iz Drugog svetskog rata, ali su forenzirači antropolozi utvrdili da se radi o vojnicima iz Napoleonovog pohoda na Rusiju.Pretpostavlja se da su tri žene bile bolničarke u ruskoj vojsci, a trojica dečaka bubnjari.

Svi vojnici poginuli su u velikoj bici kod Vjazme 3. novembra 1812, dve sedmice nakon početka povlačenja francuske vojske iz Moskve. Napoleonova armija je tada pretrpela velike gubitke, a njen pohod je završio katastrofalim porazom prilikom prelaska reke Berezine.Sahrani su, pored ostalih prisustvovali Julija Hitrova, čukununuka najslavnijeg ruskog generala Mihaila Kutuzova, kao i čukununuk Napoleonovog maršala Žoakima Mira, koji je učestvovao u pohodu na Rusiju, ali je uspeo da se vrati u Francusku. (kraj) is/dpv

Share: