Maratonska borba

15:27 07. 10. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Borba za ženska prava je maraton, a ne jedna pobeda, rekla je FoNetu aktivistkinja kolektiva Ženska solidarnost Jelena Riznić.

U priči da je silovatelj Igor Milošević sklonjen sa ulica nema pobede, ocenila je ona je u serijalu razgovora Stigma o rodnoj ravnopravnosti.

To je sad nadgornjavanje između nas žena koje se bore za ženska prava i "njih, Dragana J. Vučićevića i redakcije Informer, koja tvrdi da nas je spasila", objasnila je Riznić.

Prema njenim rečima, ako država izignoriše strah i glas žena koje su protestovale zbog intervjua sa serijskim silovateljem, a liši ga slobode tek pošto Informer to zatraži, jer vidi da je pritisak preveliki - onda je to problem.

Kako je podsetila, Informer je podneo prijavu protiv Miloševića zbog ugrožavanja bezbednosti novinarki koje su u redakciji vodile intervju sa njim.

"I u tom slučaju upiremo prstom u Informer i kažemo kako su mogli da dovedu u opasnost živote svojih novinarki", rekla je Riznić i napomenula da je uklanjanje intervjua sa portala ovog dnevnog lista "najmanja moguća stvar koja je zatražena".

Budući da ni to nije urađeno, ona ne zna šta žene više mogu da traže, ukoliko država ne želi da odreaguje na tako malo.

"Evo baš dok mi razgovaramo u javnosti se govori o ubijenoj dvogodišnjoj devojčici, jer je čitav niz institucija zakazao, svi su iznignorisali, i centri za socijalni rad, sudovi, policija", ukazala je Riznić.

Bes postoji, žene su tužne, ljute, uplašene i ponižene, jer se o nasilju nad njima, kako je predočila, govori u kategorijama porodične tragedije, krvavog pira i megaekskluzive.

"Stvar je u tome da je nasilje uvek izbor nasilnika. U ovom trenutku izbor je države da ignoriše i broj ubijenih žena i one koje trpe nasilje", smatra Riznić.

Prema njenoj oceni, uloga medija je velika, jer mogu da pozivaju na odgovornost institucije i nadležne, ali se u medijima uglavnom govori samo o ženama, ne i o nasilnicima.

"Mi o ženama koje prežive nasilje znamo maltene sve, znamo gde je bila, šta je radila, pa se onda natuca čime je mogla da izazove nasilje, dok se o nasilniku pišu inicijali", naglasila je Riznić.

Kako je objasnila, važno je da odnos prema tim temama bude pravedan, jer svaka reč može da relativizuje nasilje i retraumatizuje ženu koja ga je preživela.

Riznić ne zna dokle će to sve trajati, svesna da velike promene ne mogu doći preko noći.

Poručuje, međutim, da žene mogu da skupljaju bes i pamte trenutke u kojima su ljute, povređene, uplašene i da sve to transformišu u borbu. (kraj) zvs/kt/dj

Share: