Lidl dobio EDGE sertifikat

12:16 29. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Lidl Srbija nosilac je prestižnog EDGE sertifikata za unapređenje uštede energije i vode, kao i smanjenje emisije štetnih gasova.

Više od 40 prodavnica lanca ima EDGE sertifikat (Exellence in Design for Greater Efficiencies), koji dodeljuje IFC, međunarodna finansijska institucija koja je član Grupe Svetske banke i ima za cilj podsticanje razvoja u svetu.

Lidl prodavnice koriste u proseku čak za četvrtinu manje energije i vode u odnosu na objekte slične veličine i namene, dok neke od Lidl prodavnica ostvaruju impresivne uštede energije i do 65% čime direktno doprinose očuvanju životne sredine.

Operativne uštede štetnih emisija CO2, u proseku, iznose impresivnih 82,92 tone po prodavnici.

"Aktivnosti usmerene na efikasnu upotrebu energije, vode i smanjenje emisije štetnih gasova, koje primenjujemo već od same gradnje objekata, predstavljaju potvrdu naše posvećenosti društveno odgovornom poslovanju. Svesni  velikog uticaja koji imamo na zajednicu, kroz brojne inicijative i izjave o namerama menjamo odnos prema resursima tako da smanjimo negativan uticaj na prirodu, kao i na društvo. Posebno nas raduje činjenica da je nezavisna potvrda u vidu EDGE sertifikata došla od tako kredibilne institucije kao što je IFC, koja je član Grupe Svetske banke. Naš plan je da u budućnosti ovu dobru praksu zelene gradnje proširimo i na sve nove objekte, čime će uštede resursa i pozitivan uticaj na društvo biti još veći“, istakla je rukovodilac sektora Korporativnih komunikacija u kompaniji Lidl Srbija Martina Petrović.

Zelena gradnja predstavlja uslov koji podrazumeva upotrebu ekološki prihvatljivijih materijala, postavku štednih sijalica, kao i senzora koji upravljaju osvetljenjem prostora, izgradnjom sistema za efikasnu upotrebu vode i slične mere.

Kompanija Lidl dobila je i ISO 50001 sertifikat koji podrazumeva uspostavljanje i upravljanje sistemom potrošnje energije, energenata i dalje jačanje poslovanja kroz unapređenje energetske efikasnosti u svim domenima delovanja.

Za neke od svojih prodavnica, čija je izgradnja u planu u budućnosti, Lidl priprema i postavku još inovativnijih i efikasnijih rešenja za uštedu energije.

Tim aktivnostima Lidl obezbeđuje rast broja objekata u Srbiji čija je izgradnja zasnovana na ekološkim temeljima, što može biti dobar podsticaj i za druge kako bi se priključili ovoj „zelenoj“ inicijativi koja će doprineti očuvanju ekosistema. (kraj) dep

Share: