Nova fabrika propilena

21:14 23. 03. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

TISAUJVAROŠ - Kompanija Mol položila je danas kamen temljac za novu fabrike propilena u lancu petrohemije u Tisaujvarošu, a radi se o grinfild investiciji sa ulaganjem od 65 milijardi forinti, oko 17,5 miliona evra, koja će proizvoditi 100.000 tona propilena.

Ova fabrika će obezbediti propilen za Polyol kompleks koji je već u izgradnji, pozicionirajući Tisaujvaroš kao prestonicu u pogledu hemijske industrije u regionu, navodi se u saopštenju kompanije.

MOL Grupa obezbeđuje oko 4,5 milijardi dolara za investicije koje će Tisaujvaroš transformisati u vodeći grad u pogledu hemijske industrije u regionu.

Nova fabrika ima važnu ulogu u razvoju jer će obezbediti stabilno snabdevanje materijalima u tri proizvodne linije u MOL petrohemijskom lancu, a 100.000 tona propilena obezbeđuje četvrtinu ukupnih potreba kompanije, dodaje se u saopštenju.

Ovde imamo već izgrađenu fabriku butadiena, kao i fabriku sintetičke gume koja je izgrađena u saradnji sa
japanskim stručnjacima, a u gradu je i najveća mađarska industrijska investicija u poslednjih 30 godina, Polyol kompleks, u čiju izgradnju je uloženo 1,3 milijarde evra, rekao je Žolt Hernadi, predsednik i izvršni direktor MOL Grupe. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: