Mladi aktivnije u društvenim procesima

15:56 13. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obeležava 12. avgusta, Bogoljub Karić je uputio srdačne čestitke svim mladim ljudima, naglašavajući značaj njihove uloge u globalnom društvu i ističući potrebu za promovisanjem njihovih inicijativa i ideja.

Bogoljub Karić, porodičan čovek, vizionar, graditelj, filantrop i arhitekta novog svetskog ekonomskog poretka, veoma je aktivan na društvenim mrežama, gde za milionsku publiku često deli svoje bogato životno iskustvo.

"Međunarodni dan mladih je prilika da se još jednom podsetimo koliko su mladi važni za našu budućnost. Oni su graditelji društva koje tek treba da procveta i njihovi glasovi i akcije zaslužuju da budu saslušani i podržani", poručio je Karić.

Ukazao je na brojne izazove sa kojima se mladi širom sveta danas suočavaju, od nezaposlenosti i siromaštva do socioloških podela i diskriminacije na osnovu rase, vere ili društvenog statusa. Karić je naglasio da je prvi korak ka rešavanju ovih problema u porodici i načinu vaspitanja, kao i u školstvu, koje mora obezbediti rano uključivanje mladih u sve društvene procese.

„Radio sam na sveobuhvatnoj analizi pod nazivom 'Mladi i izbori – budućnost EU', u kojoj sam izneo svoje razmišljanje o snižavanju starosne granice za glasanje na 16 godina. Zemlje poput Austrije, Belgije, Malte i Nemačke već su omogućile učešće 16-godišnjaka na izborima, dok su druge zemlje, uključujući i Srbiju, zadržale starosnu granicu od 18 godina. Verujem da je vreme za promene i da mladi ljudi, koji su danas obrazovani, inteligentni i sposobni, zaslužuju da budu uključeni u proces donošenja odluka koje će oblikovati njihovu budućnost“, istakao je Karić.

Karić je dalje naglasio: „Današnje generacije su obrazovane, inteligentne, sposobne, zrele i zato smatram da su i dovoljno odgovorne da učestvuju u stvaranju bolje budućnosti za sve. Njihova uloga je ključna u oblikovanju društva koje teži inovacijama, toleranciji i održivom razvoju".

On je takođe pozvao sve institucije i organizacije da pruže veću podršku mladima, omogućavajući im da se iskažu u oblastima koje ih interesuju i da doprinesu razvoju zajednice. „Moramo stvoriti okruženje u kome će mladi moći da ostvare svoj potencijal i doprinesu napretku društva. To je naša odgovornost i obaveza prema budućim generacijama“.

Na kraju, Karić je uputio poruku mladima: „Obrazovanje, rad, konstantna edukacija, poštovanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti, tolerancija i zajedništvo predstavljaju vanvremenske vrednosti i garanciju za savremeno i prosperitetno društvo. Na ovaj dan, pozivam mlade da se aktivno uključe u kreiranje bolje budućnosti za sve nas“. (kraj) dep/dj

Share: