Koncert u čast Đakoma Pučinija

11:39 19. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ove godine se obeležava sto godina od smrti čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, kada se sve operske kuće vraćaju izvođenju njegovih opera. Tim povodom, 8.oktobra u Kolarčevoj zadužbini, agencija Fabrika organizuje “UNICREDIT BANKA gala koncert povodom 100 godina od smrti Đakoma Pučinija” sa svetskim muzičkim zvezdama: 

Dirigent Jacopo Sipari di Pescasserolli,  glavni gostujući dirigent Fondacije festivala Pučini u Torre del lagu, koji je proglašen I Ambasadorom Pučinija. Jacopo Sipari je između ostalog dirigovao operom ”Madama Butterfly”, koja je bila izvođena  od 31.avgusta do 7.septembra ove godine, u okviru festivala Puccini fondacije na Torre del Lago, kao centralna proslava 100 godina od smrti Pučinija I 120 godina od prvog izvođenja ove opere.

U januaru 2020. Godine, Sipari je osvojio Specijalnu Zlatnu opersku nagradu za Novu generaciju, “Opera Oskara”, koju mu je dodelila Lirska konfederacija italijanskih operskih pozorišta kao jednom od najperspektivnijih mladih dirigenata na italijanskom operskom nebu, sa posebnim osvrtom na muziku Pučinija.

Trenutno se smatra jednim od najboljih dirigenata muzike Đakoma Pučinija.

Donata d’Annunzio Lombardi, čuveni sopran, jedna od vodećih interpretatorki Italijanske opere I Pučinijevih heroina, ali I jedinstven professor “bel canto” tehnike.

Pevala je u najprestižnijim koncertnim dvoranama I pozorištima širom sveta kao što su La Scala(Milano), Théâtre du Châtelet (Paris), Zurich opera….sa najvećim dirigentima I operskim pevačima.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog I “nagrade Pučini” od Fondacije Pučini of Torre del Lago.

Amadi Lagha, tenor iz Francuske, Tuniskog porekla je dobitnik brojnih nagrada na operskim takmičenjima uključujući i “Michelangelo Cupisti” nagrada za najboljeg izvođača sezone 2017. na Pučinijevom festivalu u Torre del Lagu.

Nastupao je u raznim pozorištima I koncertnim dvoranama, a poznat je I po brojnim ulogama u Pučinijevim operama, pre svega kao “Princ Calaf” u mnogim izvođenjima  Puccinijeve opere Turandot na Puccinievom festivaul I širom sveta.

Sanja Kerkez, sopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta, dobitnik brojnih nagrada, između ostalog, dobitnik je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta za umetničko ostvarenje, nagrade “Zlatni Beočug” za trajni doprinos kuturi Beograda….

Kao gost, nastupala je u Nemačkoj, Kini, Austriji, Švajvarskoj, Francuskoj, Japanu, Grčkoj, sa poznatim svetskim dirigentima kao što su Simone Fermani, Carlo Donadio, Alessandro d'Agostini, Alberto Garrido, Marco Berdondini, Johanes Harnait, Jacopo Sipari Di Pescasseroli….

Naš slavni kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar. Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju, kroz tri veka, čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane.

 Simfonijski orlestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, visokim umetničkim kriterijumima na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju,

Ostvario je bogatu saradnju sa najeminentnijim umetnicima iz zemlje i inostranstva. Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj,  Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji... (kraj) dep/dj

Share: