Mejkers mreža se širi Srbijom

14:57 15. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Otvoreno 11 novih centara za inovacije u srednjim školama, a trećina škola izrazila želju da njima unapredi svoj rad na novom konkursu Grupe za obrazovanje, saopštila je Mejkers mreža.

Sa 11 novih Mejkers labova u srednjim školama širom Srbije, Grupa za obrazovanje nastavlja izgradnju sistema podrške obrazovanju kroz udruživanje sa privredom, modernizaciju nastavnog procesa i uvođenje savremenih tehnologija, znanja i veština.

Prostore za učenje kroz iskustvo i inovacije dobili i Pirot, Šabac, Kragujevac, Bajina Bašta, Gornji Milanovac, Kraljevo, Bač, Svilajnac, Žitorađa, Vršac i Novi Sad. Susret svih škola uskoro na Mejkers konferenciji u Vrnjačkoj Banji.

Od ove jeseni, čak 25 škola u Srbiji ima svoj Mejkers lab - učionicu budućnosti, za inovativne nastavne aktivnosti, koje razvijaju veštine i znanja neophodne za 21. vek i nastavu podržanu tehnologijom.

Od 11 srednjih škola koje su u septembru i oktobru pristupile Mejkers lab mreži, tri su tehničke škole (Tehnička škola Pirot, Tehnička škola Šabac i Prva tehnička škola Kragujevac), dve su gimnazije (Gimnazija "Josif Pančić", Bajina Bašta i Gimnazija "Takovski ustanak", Gornji Milanovac), jedna medicinska škola (Medicinska škola "7. april",  Novi Sad), a po prvi put od ove školske godine, Mejkers lab su dobile i poljoprivredne škole i to:  Poljoprivredno-hemijska škola “Dr Đorđe Radić” Kraljevo, Poljoprivredna škola Bač, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac, Srednja škola Žitorađa i Poljoprivredna škola Vršac.

Susret svih škola iz Mejkers mreže planiran je već ove nedelje na godišnjoj Mejkers konferenciji u Vrnjačkoj Banji, 15. i 16. oktobra, u cilju umrežavanja, razmene iskustava, upoznavanja sa programima Grupe za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija, i partnera iz privrede, nauke i drugih oblasti. Specijalni gost konferencije je ekspert za STEM obrazovanje iz SAD, Brus Boen (Bruce Boehne), koji dolazi zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Srbiji i ovom prilikom će preneti svoje višedecenijsko iskustvo o jednom o najnaprednijih pristupa obrazovanju koji mlade priprema za poslove budućnosti.

Ceo poduhvat, izgradnje mreže Mejkers labova, rezultat je jedinstvenog udruživanja obrazovnog, neprofitnog sektora i privrede - od fizičke izgradnje do razvoja programa.

Mreža podrške se svake godine širi, jača i tako omogućava da se osnaži sve više škola, stotine nastavnika i hiljade mladih u borbi za uspeh u ekonomiji 21. veka i napredak našeg društva u celini.

Veliku podršku tokom cele godine pružaju i medijske  agencije i mediji, koji svojih radom stavljaju u fokus škole, učenike i njihova postignuća, kao i nastavnike - heroje našeg društva koji imaju ključnu ulogu u oblikovanju novih generacija.

Kroz rad u Mejkers labovima, njihove programe i mentorstvo stručnjaka iz različitih industrija, mladi otkrivaju svoja interesovanja i potencijale, stavljajući ih u kontekst budućeg zanimanja i potreba privrede.

Ovo ne bi bilo moguće bez podrške kompanija, pa je inicijativa Mejkers labova okupila značajan broj nacionalnih partnera - za početak kompanija koje pružaju podršku prilikom izgradnje i opremanja labova.

Kompanije Henkel, Tarkett, Roma Company, Bosch Srbija, Gigatron i Epson kroz doniranje materijala, ekspertize i savremene opreme, omogućavaju sve većem broju mladih da u svojim mestima i školama razvijaju veštine neophodne za zanimanja 21. veka, čime dodatno osnažuju obrazovni sistem Srbije. Dok kompanije poput NLB Komercijalne banke svojom podrškom omogućavaju da se razviju posebni programi koji mlade uvode u neke od oblasti za održivu budućnost, poput pametne poljoprivrede.

Kao deo Mejkers lab inicijative, a uz podršku NLB Komercijalne Banke, pokrenut je i poseban program pametne poljoprivrede, fokusiran na osposobljavanje mladih stručnjaka za rad u poljoprivredi uz primenu savremenih tehnologija.

Poljoprivredne škole u Baču, Svilajncu, Žitorađi, Vršcu i Kraljevu dobile su svoje Mejkers labove koji će omogućiti učenicima da stiču znanja i veštine iz oblasti pametne poljoprivrede, uključujući upotrebu dronova, IoT senzora, veštačke inteligencije i digitalnih alata.

Ove tehnologije nisu samo inovacija, već nužnost za budućnost, a u svetlu rastućih potreba za hranom, resursima i ekološkom održivošću, njihovо savladavanje u okviru srednjoškolske nastave čini se ključni korak ka sigurnijoj i efikasnijoj poljoprivredi i održivijoj budućnosti za sve.

Kako bi se ovoj važnoj grani naše i globalne privrede prišlo sa svih aspekata program obuhvata i izgradnju pametnih bašti i u tri tehničke škole i tri gimnazije u zemlji koje već imaju svoje Mejkers labove.

Drugu godinu za redom, Grupa za obrazovanje organizuje Mejkers konferenciju, koja će okupiti predstavnike svih 25 Mejkers škola iz cele zemlje.

Tokom dva dana konferencije, učesnici će imati priliku ne samo da se međusobno povežu i razmene primere dobrih praksi iz sopstvenih Mejkers labova, već i da se upoznaju sa novim programima i aktivnostima koje osnažuju rad nastavnika i učenika tokom cele školske godine.

Mejkers konferencija označava i početak posebnog ciklusa podrške Ambasade SAD u Srbiji obrazovanju u našoj zemlji u saradnji sa Nordeus fondacijom kroz vrhunske stručnjake iz SAD koji će svoje znanje deliti sa nastavnicima, učenicima, stručnjacima i javnošću naše zemlje. Na konferenciji, plenarno predavanje za nastavnike na temu “STEM u praksi” održaće Bruce Boehne, renomirani stručnjak iz oblasti STEM obrazovanja.

Za razliku od SAD, gde je STEM metodologija, kao multidisciplinaran pristup učenju baziran na projektnoj nastavi, široko rasprostranjen, u Srbiji nastava ove grupe predmeta (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) se većinom odvija prema tradicionalnom pristupu, čime često izostaje kontekstualizacija nastave i povezivanje znanja, kao i razvoj načina razmišljanja orijentisanog rešavanju postojećih izazova, zbog čega je upravo STEM nastava osnova rada svih Mejkers labova.

Pored samog predavanja na konferenciji, Brus će u Mejkers labovima u Gimnaziji Vrnjačka Banja, Prvoj beogradskoj gimnaziji i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održati praktične radionice za nastavnike i đake tih škola, dok će u Američkom kutku u Kragujevcu biti organizovana i javna radionica za osnovce.

Kao jedini Scientix ambasador u SAD, Brus će se prilikom svoje posete sresti i sa zajednicom Scientix ambasadora u Srbiji, koja broji više od 40 članova i predstavlja jednu od većih zajednica nastavnika STEAM predmeta Evrope.

Veliki odziv škola na konkurs za Mejkers labove - trećina srednjih škola u Srbiji izrazila interesovanje da se pridruži Mejkers mreži

Mreža Mejkers labova nastaviće da raste i u narednim godinama. Na nedavno zatvoreni konkurs za prijavu škola za otvaranje Mejkers labova prijavilo se gotovo 100 srednjih škola iz 57 gradova širom cele Srbije.

Ovaj veliki odziv pokazuje potrebu i veliku želju za modernizacijom obrazovanja i interesovanje škola za uvođenje novih tehnologija u nastavu.

Na konkurs su svoje prijave poslale škole različitih profila, od poljoprivrednih i tehničkih do gimnazija i medicinskih škola, što dodatno pokazuje koliko je Mejkers mreža postala važan deo obrazovanja u Srbiji. Uskoro će biti objavljen i spisak odabranih škola za narednu školsku godinu koje će na ovaj način unaprediti i modernizovati svoj rad. (kraj) dep/dj

Share: