Mala korist od Vašingtona

14:58 24. 09. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je većina stvari već bila predmet pregovora u Briselu, izjavio je profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

S tim se slaže i profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server, koji kaže da taj dokument ne predstavlja značajniji korak ka normalizaciji odnosa i smatra da će biti zaboravljen posle predsedničkih izbora u Americi, kod god da ih dobije.

Govoreći na vebinaru koji je organizovao Društveni klub Mitrovica, Server je istakao da se Vašingtonski sporazum posmatra kao važno oruđe u kampanji Donalda Trampa, bez obzira na činjenicu da američko javno mnjenje taj dokument previše ne zanima, prenosi Juropijen vestern Balkans.

"Politički dogovor u ovom trenutku nije izgledan jer za to ne postoji 'apetit' u Srbiji, ali je ekonomski sporazum dobra strategija", ocenio je Server, upozorivši da bi on ipak mogao da ima negativne posledice na odnose Srbije i Kosova sa Evropskom unijom.

Da su delovi sporazuma i Vašingtona u suprotnosti sa politikom Evropske unije upozorio je i Biber, koji ukazuje da se to posebno odnosi na premeštanje ambasada u Jerusalim. (kraj) is/dpv

Share: