Srbija mora napred

20:26 08. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izjavio je danas da ohrabruje novu Vladu Srbije, koja će uskoro biti formirana, da sprovede reforme u oblasti vladavine prava, koje moraju ići paralelno sa primenom Ekonomsko-investicionim planom

Od suštinske je važnosti da se krene napred, imamo nov početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i ceo proces pristupanja, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izveštaj Evropske komisije konstatuje da je bilo izvesnog napretka, ali da mnogo toga još mora da se uradi. Ohrabrujemo vladu koja će uskoro biti formirana i oslanja će se na veliku većinu u parlamentu da sprovede reforme, dodao je Varhelji.

Varhelji je ocenio da region Zapadnog Balkana može samo kao celina "da raste" i da je to region sa velikim potencijalom.

On je podržao ideju regionalnog ekonomskog prostora, koji su Vučić i albanski premijer Edi Rama inicirali i nazvali "mali Šengen", a potom je predstavio i deo Ekonomsko-investicionog plana vredan oko devet milijardi evra.

Varhelji je rekao da su Ekonomsko-investicionim planom predviđeni grantovi i finansijske garancije za projekte koji bi trebalo da stvore privredni rast.

Na Zapadnom Balkanu vidimo uska grla, poput nedostatka infrastrukture, koja uzrokuje da nema trgovinskih ruta. One se moraju uspostaviti kako bi se otvorile mogućnosti komapnijama da investiraju i otvaraju nova radna mesta, rekao je Varhelji.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine i kakav je njegov stav o Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, Varhelji je rekao da nije on taj koji vodi dijalog, već samo pruža podršku tom procesu.

Ovde sam da pomognem (Miroslavu) Lajčaku i (Đozepu) Borelju i ono što vidim jeste da ima napretka, ali imamo još mnogo toga da se pokrije. Pod vođstvom Lajčaka možemo doći do rezultata i vidim anžagman obe strane, ali to nije lak proces, rekao je Varhelji. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: