Pola Vlade - ministarke

22:40 13. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je večeras da je Srbija dovoljno zrelo društvo da ima rodnu ravnopravnost na delu i jednake šanse za žene i muškarce i ocenila da je predlog predsednika Aleksandra Vučića da imamo polovinu žena u Vladi dobar.

Ona je u emisiji RTS “Upitnik” izjavila da je Srbija po pitanju učešća žena u političkom životu iznad evropskog proseka, o čemu govori i Indeks rodne ravnopravnosti, ali je ukazala da je potrebno da se ta tema spusti i na lokalni nivo.

“Napravili smo važne korake, ali svi moramo da radimo više, jer su žene najveća marginalizovana grupa na svetu i zato je važno što ćemo imati dva nova ministarstva", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, treba nam više tolerancije, različitosti teba da se podrazumevaju i vest da polovinu vlade čine ministarke ne treba da bude šokantna, a važno je da se borimo protiv stereotipa i podela na muška i ženska zanimanja.

Mihajlović je dodala i da nema ništa protv kvota, jer su to stepenice koje ženama omogućavaju da se pojave na političkoj sceni. (kraj) is/dpv

Share: