Lajčak u Vučićevoj zamci

17:20 28. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Beograd - Nemački stručnjak za Balkan Bodo Veber rekao je da je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak upao u Vučićevu zamku u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi danas Gazeta ekspres.

Veber smatra da ta Zajednica ne može imati izvršna ovlašćenja, ali ne može ni biti svedena na nevladinu organizaciju, već se mora naći treći način koji ne podriva funkcionalnost Kosova.

Lajčak je pre dve nedelje izjavio da bi Kosovo trebalo da promeni Ustav kako bi se omogućilo osnivanje ZSO, jer kako je rekao, ustav nije Biblija.

U dodatnom objašnjenju, Lajčak je rekao da je razmišljao o promenama ustava obe strane, Kosova i Srbije, ukoliko žele da postignu međunarodne sporazume, prenosi Kosovo onlajn.

Veber je ocenio da je Lajčak napravio veliku grešku stavljajući ZSO na pregovarački sto.

"Mislim da je Lajčak napravio veliku grešku dozvolivši da se to pitanje stavi na pregovarački sto, budući da se kontraverzno pitanje Zajednice može rešiti samo u okviru sveobuhvatnih pregovora i okvira koji od samog početka jasno pokazuje da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati“, kazao je Veber. (kraj) is/js/dpv

Share: