Šta (ni)je moj resor?

16:50 16. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da Ministarstvo na čijem je čelu nije nadležno za politički dijalog i da su za to zaduženi Skupština Srbije i Evropski parlament, a da Ministarstvo može da pomogne nekoj od te dve institucije, ako zatraže pomoć.

"Politički dijalog između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, nije, ne može biti i neće biti nadležnost Ministarstva", naglašava Čomić.

Na pitanja da li je neko tražio pomoć kada je reč o međustranačkom dijalogu, rekla je da nije.

Upitana da li će se baviti načinom na koji poslanici razgovaraju u Skupštini, Čomić je rekla da će se baviti posredno - tako što će se baviti političkom kulturom i raditi na tome da se čita ono što je napisano i smanjenjem nečitanja i nevaspitanja u društvu.

Na pitanje zašto nije osudila uvrede upućene novinarki N1 Žaklini Tatalović, Čomić je rekla da je posao vladavine prava da taj posao uradi onaj ko je iz budžeta plaćen za to.

"Ovde je tema medij, kao što je u slučaju verbalne pretnje tema MUP ili u slučaju zlostavljanja neko drugo ministarstvo", navodi Čomić.

Ona je dodala da je članu Vlade Srbije zabranjeno da komentariše kako mediji rade, kao što mu je zabranjeno da komentariše sudske postupke.

Na pitanje zašto se nije oglasila, rekla je: "Zato što se oglasiti mogu jednostavno i zadovoljiti one kojima je nevažno da li pri tome poštujem vladavinu prava ili mogu raditi u okviru svojih nadležnosti, pa imati dijalog o odgovornosti onih koji su zaduženi da se to u medijima ne dešava".

Čomić je novinarima rekla i da će zadatak Ministarstva biti da se poprave ocene iz izveštaja Evropske komisije za 20 odsto i da umesto 2,2 ona u 2021. bude ocenjena s najmanje 2,64.

Na pitanje koje su je motivi naveli da prihvati tu funkciju, Čomić je rekla: "Očiti". (kraj) lj/and/nm

Share: