Rad do 18, maske obavezne

12:46 21. 11. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - Vlada Srbije usvojila je danas nove mere za suzbijanje epidemije korona virusa čija primena počinje od utorka, 24. novembra, a ključna mera je skraćenje radnog vremena do 18 časova i obavezna upotreba zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Radno vreme biće skraćeno do 18 časova u restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a nošenje maski je "obavezno i bezuslovno u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti", saopštila je danas Vlada.

Zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a od te mere izuzete su radne organizacije, škole, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu, , minimum četiri kvadratna metra po osobi.

Poslodavci su obavezni da omoguće rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a biće uvedena stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Propisana je i "stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina - samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi".

Usvojene mere oročene su na period od 10 dana. (kraj) vip/dpv

Share: