Pakt za Medveđu

20:25 04. 12. 2020. FoNet

Priština - Potpisana su tri sporazuma o saradnji nakon sastanka kosovske ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stuble i ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Genta Cakaja sa albanskim predstavnicima sa juga Srbije, prenosi RTK.

Haradinaj Stubla je istakla posvećenost unapređenju procesa vizne liberalizacije, ali i brigu za Albance u regionu.

"Počastvovana sam što je Priština simboličano domaćin, ali je veoma značajno i za Kosovo i Albaniju. U okviru naše evroatlantske orijentacije posvećena sam brizi o našim sunarodnicima koji su izvan naših granica, albanska zajednica treba da uživa jednaka prava", rekla je Haradinaj Stubla.

Istakla je da je sa Cakajem razgovarala o aktuelnim dešavanjima na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

"Naša evroatlantska orijentacija je istorijska i posvećeni smo napretku u tom pravcu, što znači liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Delimo isto uverenje u vezi sa dijalogom sa Srbijom i vreme je za konačni sporazum zasnovan na tri principa", rekla je Haradinaj Stubla.

Naglasila je da je Kosovo potpisalo dva bilateralna sporazuma, od kojih jedan predstavlja nastavak nastojanja za uspostavljanje fonda za podršku i zapošljavanje Albancima u Crnoj Gori. Takođe je potpisan i "Pakt za Medveđu", o zajedničkom delovanju za stanovnike tog područja. (kraj) vbr/js/dpv

Share: