Pioniri u digitalnoj imovini

13:31 11. 12. 2020. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini, Srbija bi postala prva u jugoistočnoj Evropi koja bi regulisala tu oblast, što bi bio dobar signal investitorima, ali i poruka svetu da Srbija postaje država finansijskih tehnologija, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović na javnom slušanju u Skupštini Srbije.

Predlog zakona o digitalnoj imovini odnosi se na inovativne finansijske proizvode, a tu oblast potrebno je regulisati kako bi se omogućio razvoj tog tržišta, kako bismo pratili najnovije trendove u Evropi i svetu ali i sprečili zloupotrebe, pranje novca i finansiranje terorizma, dodao je Stevanović na javnom slušanju o organizaciji skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković istakao je da Predlog zakona s jedne strane uvodi novi izvor investicija za mala i srednja preduzeća kroz "kriptotokene", dok, s druge stane, dopušta da se digitalnom imovinom trguje na Beogradskoj berzi - što bi trebalo da podstakne i druge tržišne učesnike da se na njoj pojave. (kraj) vbr/mr/dj

Share: