Ključ u vojnoj neutralnosti

19:13 15. 12. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da Srbija neće biti deo bilo kojih vojnih blokova i da će sama brinuti o svom nebu i rekama, dodavši da je na to posebno ponosan.

Vučić je rekao da je sa Lavrovom razgovarao o energetici, vojnotehničkoj saradnji, ekonomiji, poljoprivredi i infrastrukturnim objektima koje grade ruske kompanije u Srbiji.

Istakao je da su razgovori bili "naglašeno prijateljski" i da je potvrđeno opredeljenje da se nastavi sa razvijanjem odnosa.

Povodom prenošenja večnog plamena iz Moskve u Beograd Vučić je rekao da je obaveza Srbije da nikada ne zaboravi stradale i da postoje razni pokušaji da se istorija falsifikuje, ali da će Rusija i Srbija zajedničkim snagama naučiti svoju decu ko su bili pravi heroji.

Lavrov je rekao da su današnji razgovori potvrda posvećenosti dogovorima Srbije i Rusije postignutim na najvišem nivou i jačanja strateškog partnerstva, najpre u vojnotehničkoj i političkoj saradnji.

Učešće srpskih vojnika na obelaževanju Dana pobede ove godine u Moskvi, rekao je Lavrov, svedočanstvo je da Rusija i Srbije neće prihvatiti revidiranje istorije Drugog svetskog rata. (kraj) is/bdb/dpv

Share: